četvrtak, 20. lipnja 2013.

Kviz, vol.2

Za sve kvizoljupce i sve koji vole preispitivati svoje znanje, evo još jedan kviz kojeg sam vodila prošle srijede:



1. runda - Boje



1. Koja rijeka izvire iz jezera Viktorija ili jezera No?
2. U filmu Pink Panter, tko ili što je Pink Panter?
3. Autori su Varičak, Vernić i Mikuličić. O čemu je riječ? 
4. Primjeri čega su lokarda, palamida, iglun i skuša? 
5. koja riječ za jednu vrstu paprike u svom izvornom značenju znači crvena boja? 
6. U spektru boja, koja boja ima raspon valnih duljina od 625 do 740 nm?
7. Kojom revolucijom je Gadafi došao na vlast u Libiji? 
8. Seniorsku karijeru započeo je 1983. u Montpellieru, a završio 2003. u Manchester Unitedu. Kasnije se, ne baš uspješno, primio trenerskog posla. O kome je riječ? Dodatni bod ako znate skoro pa prezimenjaka, meksičkog igrača koji je Hrvatskoj dao gol na SPu 2002. iz jedanaesterca. Uz ronaldhina drži rekord u broju postignutih golova na kupu konfederacija. 
9. Iako je u proljeće često duboko i preko 100 metara, ovo krško jezero u jesen često presuši pa se na njegovom dnu igra nogomet. Uz ovo jezero zaštićeni je spomenik prirode, a uz njega se vezuje i Hasanaginica. O kojem jezeru je riječ? 
10. Kako se zove najduža rijeka u JARu, koja izvire u planinama Lesota, a utječe na Južnoafričko-namibijskoj granici? 


2. runda - Kralj životinja   



  
1. Ta crna pantera ili hobotnica (kako vam drago) jedini je vratar koji je osvojio nagradu europskog igrača godine. O kome je riječ?
2. Koliko je lavova u hrvatskom grbu? 
3. Kralja lavova ste svi zasigurno gledali kao djeca i svi se sjećate Simbe, Nale, Timona i Pumbe. Ali sjećate li se kako su se zvali Simbini roditelji?
4. Uz lava, koja su još dva vatrena horoskopska znaka? 
5. Krilati lav simbol je svetca kojeg crkva slavi 25.4. Živio je u 1.stoljeću i osnovao Crkvu u Aleksandriji. O kojem je svetcu riječ? 
6. a) Tko je redatelj filma Leon: Profesionalac? 
    b) Tko je tumačio ulogu Mathilde? – Luc Besson, Natalie Portman
7. Rođen u mjestu Janovka, u današnjoj Ukrajini, a ondašnjem Ruskom carstvu, tko je autor djela Izdana revolucija, Moj život, Njihov i naš moral i mnogih drugih? 
8. Koji klub iz NFLa možemo vezati uz ovu rubriku? 
9. Aslan je centralni lik u CS Lewisovim Narnijskim kronikama. Iz kojeg jezika je posudio ime lava? (Na tom jeziku aslan doslovno znači lav)
10. Antoine de Lavoisier, francuski kemičar, skončao je život na giljotini 1794. godine. Iako je pitanje što bi sve otkrio da je duže poživio, pamtimo ga po jednom zakonu kojim je zadužio znanost. O kojem je zakonu riječ?


3. runda - Flower power    




1. Flower power je slogan kojeg su koristila Djeca cvijeća. Iako je umro još 1997. koji hipster i slavni američki pjesnik je skovao taj izraz?
2. Za dovititi se kako glasi zadnji stih pjesmice koja je ove godine harala društvenim mrežama nisu vam potrebni svi ekstremiteti. Dovršite pjesmu: „Roses are red, violets are glorious, don't try to surprise...“ 
3. Bura, Levant, Jugo, Oštro, Lebić, Pulenat, Maestral. Koji vjetar nedostaje da kompletiramo jadransku ružu vjetrova? 
4. Koji Zagrepčanin je autor pjesme Ciklame, krvave ciklame?
5. Uz Srbiju, koja je jedina europska zemlja koja ima ljiljane na svojoj zastavi?
6. Ubojstvo Elizabeth Short ostaje jedno od najstarijih nerazjašnjenih ubojstava na području LA-a. Njeno unakaženo tijelo dugo je bilo u središtu pozornosti medija i postalo je predmetom raznih teorija zavjere. O tom ubojstvu snimljeno je i više filmova. Pod kojim nadimkom, kojeg su joj dali mediji i koje je naslov filma Briana de Palme, je Elizabeth poznatija? 
7. Prema kojem djelu mlađeg Dumasa je Piave napisao libreto za Verdijevu Traviatu?
8. Ovaj mladić, rođen u Chicagu 1988., preko godinu dana pauzira od profesionalnog sporta zbog puknuća prednjeg križnog ligamenta. Prije mjesec i po' opet je dospio u sve svjetske medije jer ga je tužio navodni strastveni navijač njegova kluba. U tužbi taj fan navodi kako je dobio anksioznost i kao posljedicu toga pretilost zbog ne igranja . Kako će završiti ovaj bizarni slučaj tek ćemo vidjeti, a vi mi recite o kojem slavnom sportašu je riječ?
9. Koja naša plivačica je osvojila zlato na 100 metara i srebro na 200 m prsno 1968. u Meksiku?
10. Koji južnokorejski film prati život kralja i njegova ljubavnika kojeg kralj nagovara da spava s njegovom ženom ne bi li dobio potomka i kad otkrije da mu je ljubavnik zapravo heteroseksualac poludi?


4. runda - Anatomija





1. Originalno antički egipatski simbol, ovo oko danas se često spominje u kontekstu masona i okultnog. Po kojem egipatskom bogu, s glavom sokola, se simbol zove?
2. Koja je najveća, a koja najmanja stanica u ljudskom tijelu?
3. Koliko ljudsko tijelo ima vratnih kralježaka? 
4. Fotografiju Helix maglice zasigurno ste svi vidjeli na internetu. Iako joj to nije službeno ime, pod kojim imenom je poznatija u pop kulturi?
5. Na kojem dijelu tijela je koža najtanja? 
6. Ako je poveznica baba, koja dva dijela tijela su nam potrebna da bismo dobili imena dubrovačke gradske četvrti i otoka u sklopu NP Kornati? 
7. Koliko odrastao čovjek ima pretkutnjaka (premolars, eng.), ako uzmemo da ima sva 32 zuba u ustima? 
8. Na kojoj lokaciji u Južnoj Dakoti se odvijala posljednja bitka Siouxkog rata u kojoj su Amerikanci počinili masakr nad preko 300 Lakota? Dodatan bod ćete dobiti ako znate ime poglavice i brata Bika koji sjedi, koji je nastradao u tom pokolju.
9. Za koji film, u kojem je tumačio ulogu Christy Browna, je Daniel Day Lewis osvojio svojeg prvog Oscara? 
10. U kojem dijelu tijela se nalazi najviše kostiju? 


5. runda - Iće i piće




1. Koji je najveći fastfood lanac na svijetu s oko 33000 otvorenih prodajnih mjesta? 
2. Što povezuje Lisu, brojeve od 1 do 9, velike mačke, a u skoroj budućnosti i kalifornijske gradove?
3. Izbaci uljeza cabernet sauvignon, malbec, barbera, merlot, chardonnay. 
4. Koja glumica je skuhala paštašutu Ljubomiru Kerekešu? 
5. Koji klub igra svoje domaće utakmice u Imtech Areni? 
6. Ameri ju zovu screwdriver, kako je mnogo poznatija u ostatku svijeta? 
7. Postoje dvije glavne vrste kave. Jedna je robusta, a koja je druga? 
8. U engleskom, pisana riječ za pivo može predstavljati i dva kemijska elementa. Koja dva? 
9. Koji slavni kolač na svom jeziku doslovno znači podigni me (pick me up/lift me up)? 
10. Koji bend u originalu pjeva pjesmu You sexy thing iz 1975. Koju ste imali prilike čuti u filmovima kao što su Full monty, Reservoir dogs, Rat race, Dude where's my car... ?  


Odgovori:

Jedna prigodna: Sam Cooke - Wonderful world

1. -Boje

1. Bijeli Nil, 2. Dijamant, 3. Žuta zbirka (fizika), 4. plava riba, 5. čili, 6. crvena, 7. zelena, 8. Laurent Blanc, Cuauhtemoc Blanco, 9. Modro jezero, 10. Oranje

2. - Kralj životinja

1. Lav Jašin, 2. Nula - na grbu Dalmacije su leopardi, 3. Mufasa i Sarabi, 4. Ovan i strijelac, 5. Marko Evanđelist, 6. a) Luc Besson, b) Natalie Portman, 7. Lav Trocki, 8. Detroit Lions, 9. Turskog, 10. Zakon o očuvanju mase

3. - Flower power

1. Allen Ginsberg, 2. Oscar Pistorius, 3. Tramontana, 4. Dragutin Domjanić, 5. Španjolska, 6. Crna dalija, 7. Dama s kamelijama, 8. Derrick Rose, 9. Đurđica Bjedov, 10. A frozen flower

4. - Anatomija

1. Horusovo oko, 2. Jajna - naveća, spermij - najmanja stanica, 3. sedam, 4. Božje oko, 5. Kapci, 6. Kuk i guzica, 7. osam, 8. Wounded knee, Veliko stopalo (Bigfoot), 9. Moje lijevo stopalo, 10. Šaka

5. - Iće i piće

1. Subway, 2. Apple - sve nazivi OSova, 3. Chardonnay, 4. Matija Prskalo, 5. HSV (Hamburger Sport Verein), 6. Juice votka, 7. Arabika, 8. Berilij i erbij, 9. Tiramisu, 10. Hot chocolate


Jesam li vas zainteresirala za igranje pub kvizova? 
Kvizovi se najčešće igraju u timu i imate ih na dosta lokacija u gradu.

Do čitanja, Vaša 3.14

Nema komentara:

Objavi komentar