ponedjeljak, 3. lipnja 2013.

Brinite o svom zdravlju: centar Check Point Zagreb (HUHIV)

Prije otprilike mjesec dana na televiziji sam pogledala prilog o udruzi HUHIV koja se bavi borbom protiv HIV-a i virusnog hepatitisa. Saznala sam da su otvorili Check Point Zagreb, centar za zdravlje i edukaciju mladih gdje se mladi i svi koji se tako osjećaju te brinu za svoje zdravlje mogu anonimno i besplatno testirati na HIV i hepatitis C brzim testovima na slinu koji omogućavaju rezultat za samo 20 minuta.

Što to znači? Nema više moljakanja uputnice kod doktora, naručivanja, čekanja termina, plaćanja ili izostanka s radnog mjesta jer se pretrage obavljaju samo u prijepodnevnim satima. Sada  obje stvari možete obaviti na jednom mjestu, bez najave, bez izostanka s radnog mjesta i bez višednevnog ili višetjednog čekanja rezultata. Fantastično!


Moja prijateljica i ja smo odlučile otići i testirati se, zlu ne trebalo. Iako više nismo klinke i cijepljene smo od srama karakterističnog za tinejdžerske godine, ne možemo reći da nam je bilo svejedno. Uvijek je prisutna određena doza nervoze i straha, što od rezultata, što od nepoznate situacije. Međutim, čim smo došle, bilo je lakše, tako da molimo sramežljiviji dio čitatelja ovog posta da se ne boji i da se ne srame jer zbilja nema nikakve potrebe. Ekipa koja tamo radi je super - simpatični su, spremni odgovoriti na svako pitanje te osmijehom i šalom razbiti nervozu. Sam prostor, koji se nalazi u centru grada, veoma je ugodno uređen, postoji i prostor za čekanje s TV-om, a preko puta se nalazi ormarić s promotivnim lecima koje možete pročitati, ali i ponijeti sa sobom.



Koja je procedura?



1.) Dođite u centar za vrijeme radnog vremena. Pokušajte doći barem 1-1,5 sat prije kraja radnog vremena jer ćete možda morati malo pričekati (kada smo mi bile, bilo je barem 5-6 ljudi prije nas, oba spola i različite starosti - od otprilike 20 godina starosti, pa sve do 50-ak godina).

2.) Dobit ćete papir s informacijama o samom testiranju kojeg ćete potpisati kao znak da razumijete sve detalje i da pristajete na testiranje.

3.) Potom čekate da dođete na red za savjetovanje (po redu dolaska). Tamo će simpatični djelatnik proći kroz upitnik s vama i vi ćete mu odgovoriti na pitanja kako bi se procijenio stupanj rizika kod vas, te da bi odlučili hoće li vas testirati samo na HIV, samo na hepatitis C, na oboje ili ni na što. Pitanja su raznolika, a odnose se na to imate li tetovaže i piercinge, koristite li zaštitu, koliko često i koji, jeste li imali odnos s osobom iz inozemstva, jeste li sudjelovali u nekoj seksualnoj radnji zbog koje sumnjate da imate razloga za zabrinutost i slično.

4.) Nakon savjetovanja, koje traje oko 10 minuta, čekate na red za testiranje. Samo testiranje traje minutu, a nakon 20 minuta, pozovu vas u tu prostoriju da vam daju nalaze i savjete za ubuduće - bilo da su rezultati pozitivni ili negativni. Također ćete dobiti i besplatne kondome, a iste biste svakako trebali uvijek koristiti, osim kada imate seksualne odnose u svrhu začetka djeteta.

I to je to!

Nalazi izgledaju ovako:




Odvojite barem sat vremena za ovo testiranje, za svaki slučaj. To je opet puno manje nego što ćete čekati u bilo kojoj bolnici, jednom kada i dobijete termin (svi znamo koliko se čeka na red u hrvatskim bolnicama).

Dodatne informacije možete pronaći na ovom linku - http://www.huhiv.hr/checkpoint/

Svakako bih vam savjetovala da se ponašate odgovorno kada je u pitanju vaše zdravlje, a pogotovo vaše seksualno zdravlje. Nikada ne možete biti 100% sigurni da je sve u redu i da niti jedan od odnosa koje ste imali nije bio nimalo rizičan (ja sam poprilično upućena u tematiku, pa su neke informacije i mene pomalo iznenadile). Možda nemate simptome, ali to ne znači da je sve u redu. U svakom slučaju, odite u Check Point Zagreb centar i u otprilike sat vremena otklonite sve sumnje. Sretno!

Jeste li se već testirali na neke spolne bolesti? Jeste li već čuli za udrugu HUHIV i Check Point centar? Hoćete li ga posjetiti i testirati se? 

- Meow - 

2 komentara:

  1. Bila sam u vlaku, na putu za Zagreb i baš sam vidjela post pa sam se odlučila otići testirati :) Unatoč činjenici da se unutra svima tresu ruke, zapravo je baš opuštena atmosfera i zaposlenici su super. Vidim na nalazima da nam nije bio isti liječnik, ali nadam se da ste imale prilike pričati s Arijanom (mislim da je Arijan) na savjetovanju... Skroz otkačen lik. :) Uglavnom, hvala na postu i na motivaciji da odem napraviti nešto dobro za svoje zdravlje. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Joj, baš mi je drago da si otišla i da je dobro prošlo. Hvala tebi što nas pratiš i što si pročitala post. :) <3

      Meow

      Izbriši