subota, 23. veljače 2013.

Quiche s brokulom i tikvicama

                                                                                        Izvor


Nemam komentara.
Pogled kroz prozor jutros me je opet bacio u očaj i nema smisla da kopipejstam svoj prethodni post jer samo kukam i naričem zbog snijega.


Danas me čeka jedno druženje kojem se veselim i isprobavanje novog recepta, pa nije sve tako bijelo, mislim crno, a i nada da će jednom morati osvanuti dan kada ću moći na dvorištu ritualno zapaliti jakne, kapute,šalove i rukavice opet tinja.
TER IS HOP VI MAST TRAST HER!

I naravno, dobrom muzikom protiv snijega!







A što se tiče današnjeg recepta, on je klasika - Quiche sa brokulom i tikvicama.

Quiche je tipično francusko jelo, to je slana pita s nadjevom od jaja i sira, slanine i povrća.
Mnoge su varijacije na temu, od raznih sireva do raznih vrsta povrća, ja se također uvijek držim istog recepta za tijesto a nadjev kombiniram po želji i onome što imam u hladnjaku i nikad nije isti.
Ipak, najdraži mi je quiche s porilukom ili sa špinatom. :)


Ovaj put sam kombinirala brokulu i tikvicu, a quiche je savršen jer može se poslužiti za doručak, ručak ili večeru, prija i kad je topao i kad je hladan, jednostavne je pripreme i  najvažnije - osvaja sve na prvi zalogaj.

                                                   
                                                                     Sastojci:


                                                                      Tijesto :

                                                                   200 gr brašna
                                                                   100 gr maslaca
                                                                   1 jaje
                                                                   1/2 žličice soli
                                                                   nekoliko žlica vode

 U zdjelu prosijati brašno, dodati sol i promiješati sastojke, a zatim prstima utrljati komadiće maslaca u brašno.U zasebnoj zdjelici istući jaje i dodati ga u smjesu te sve zajedno izraditi lopaticom. 
Po potrebi dodati par žlica vode, razraditi tijesto te ga umotati u prozirnu foliju i ostaviti da miruje u hladnjaku oko 30 minuta.




Tijesto razvaljati, kalup premazati maslacem te ga obložiti tijestom. Tijesto prekriti papirom za pečenje, opteretiti ga zrnima riže ili graha i staviti peći oko 15 minuta na 180 stupnjeva.
Odstranite rižu i papir te tijesto vratiti u pećnicu na par minuta da dobije lijepu boju.


                                                                       Nadjev:

                                                                    250 gr brokule
                                                                    1 tikvica
                                                                    1 glavica ljubičastog luka
                                                                    1 režanj češnjaka
                                                                    3 jaja
                                                                    50-100 gr  slanine
                                                                    200 ml slatkog vrhnja
                                                                    200 gr svježeg kravljeg sira
                                                                    100 gr kiselog vrhnja
                                                                    malo naribanog parmezana
                                                                    sol, papar, muškatni oraščić

Brokulu kuhati 3 minute u kipućoj posoljenoj vodi pa ocijediti.
Na maslinovom ulju popržiti nasjeckani luk i češnjak, dodati slaninu i tikvicu nasjeckane na kockice i dinstati dok komadići tikvice ne omekšaju.
Jaja lagano istući, primiješati im sir, kiselo vrhnje i slatko vrhnje,sol i papar.
U tu smjesu umiješati tikvice s lukom i slaninom te brokulu, malo naribanog parmezana, naribati malo muškatnog oraščića i začiniti još po potrebi.
Nadjev rasporediti po pečenom tijestu i peći još 25 minuta na 180 stupnjeva.










                                                                  DOBAR TEK!
                                                                  Mica Kuharica


                                                                  
                                                                  






Nema komentara:

Objavi komentar